sunnuntai 25. marraskuuta 2012

KirjastoMikon Vaihtoviikot- 4.vko



Well, olen viihtynyt Sellossa varsin hyvin. Kirjasto on täynnä osaavaa porukkaa ja osaamisen lisäksi porukka on mukavaa. Kirjasto on onnistunu yhdistämään klassisen ja uuden: kirjat, tiedon ja taidon, sekä äänekkäät nuoret ja lapset, tekniikan ja tekemisen.


Koko asettaa omat haasteensa

Sellon kirjasto on kooltaan suoraan sanottuna ihan hemmetin iso. Tämä on samalla sekä hyvä asia, että haaste. Iso koko mahdollistaa monenlaisen palvelun tarjoamisen. Mutta johtamiselle iso koko tuo omat haasteensa. Asioiden organisointi sellaisissa asioissa, jotka eivät ole yhden tiimin aluetta, voivat olla hankalia asioita. Tähän vaikuttavat myös rakenteet ja prosessit (kuka organisoi mitäki asiaa? Minkänlainen vastuunjako? Minkälaiset työvuorolistat? Kuka hahmottaa kokonaisuuden?)

Ei näe metsää puilta

Isossa talossa voi käydä niin, että tiimit eriytyvät toisistaan. Esim. tiimi saattaa pitää oman kahvitauon, eivätkä näin ollen pääse tutustumaan muiden tiimien jäseniin ihmisinä. Mitä enemmän tiimit ovat omissa oloissaan, ei tiedetä mitä muilla osastoilla tapahtuu, vaikka ne olisivatkin talon yhteisiä asioita. Tämän takia yhteisten aamupalavereiden pitäminen on tärkeää. Ja vielä tärkeämpää olisi, että jokainen osallistuisi niihin. Tarvitseeko kaikkien tietää kaikki? Ei, mutta yhteiset asiat kyllä. Ja mitä enemmän tiimit työskentelevät toistensa kanssa, sitä helpompi on mennä auttamaan toista tiimiä kun siihen on tarvetta.

Mistä on hyvä vaihto tehty?

Tähän löytyy varmasti monia tapoja ja mielipiteitä. Mielestäni hyvä perehdytys on tärkeää jotta vaihtoon tuleva solahtaa sujuvasti taloon. Kun uusi on vanha tekijä jostakin toisesta kirjastosta, perehdytys on oman kokemukseni perusteella olematonta. Ammattilaiset unohtavat helposti sen, että vanhallekin tekijälle uusi paikka on uusi paikka. Ja talojen tavat voivat olla varsin erilaisia; ne pienet yksityiskohdat ja asiat, joita itse pitää itsestäänselvyyksinä.

Mikäli vaihtoon tulevalle on uudessa paikassa suunniteltu erinäisiä tehtäviä, vaihtoa pitäisi suunnitella myös sillä silmällä, että hänelle voidaan osoittaa siihen aikaa. Vaihtoon tuleva joutuu kuitenkin täyttämään oman vaihdokkinsa paikan, joten vaihdokilla voi olla edessään kolme haastetta: hoitaa vaihdossa tullut tontti, järjestää aikaa lisätehtävien tekemiseen, ja tehdä hänelle suunnitellut lisätehtävät. 


1 kommentti:

  1. Ja kun vaihdokas sattuu olemaan esimies, niin hän joutuu heti kohtaamaan ison johtamishaasteen: miten organisoida itselleen tarvittava aika!
    Tämän haasteen kohtaamme jokainen joka päivä

    VastaaPoista