tiistai 22. helmikuuta 2011

Jetimiehen mietteitä 6.

Organisaation toimintaympäristön kehityksen seuraaminen ja nykytilan arviointi.

Oups, näinhän se on, että JETin suorittaminen vaatii ennen kaikkea hyvät perslihakset. Vaikka useimmat JETissä olevat asiat littyvät onneksi suoraan työhön, niin raporttie kirjoittamiselta ei voi välttyä. Joten sitä minä nyt teen selkä ruvella. Toimintaympäristön kehityksen seuraaminen ja nykytilan arviointi ovat mielenkiintoisia asioita, ja mitä enemmän asiaa tutkailee, sitä enemmän löytyy kysymyksiä. Tilastot antavat viitettä jostakin (valitettavasti kotoa ei ole pääsyä tarkempiin, omaan kirjastoani käsitteleviin tilastoihin), mutta kuinka paljon ne ennustavat tulevaisuutta? Tunnuslukuja tavaamalla voi mennä metsään tai sitten löytää sieltä ulos.

Mitä ovat tulevaisuuden menestystekijät? Nykytila ja tulevaisuus. Näitä asioita miettiessä huomaa helposti, kuinka erilaisia kirjastot keskenään ovat. Se mikä toimii toisaalla, ei ehkä toimi täällä. Sosioekonomiset seikat vaikuttavat suuresti siihen minkälainen kirjasto aluella tarvitaan, mitä asiakkaat haluavat. Kirjaston tulee kai kuitenkin olla alueensa näköinen, eikä sellainen minkälaiseksi esim. henkilökunta sen mieltää tai haluaisi sen olevan. Mutta ilman muuta kirjastolla on mahdollisuus vaikuttaa siihen minkälaiseksi alue muotoutuu.
Kasvatus, valistus, vai viihdytys ja kiihdytys?

Organisaation toimintaympäristön kehityksen seuraaminen ja nykytilan arviointi sisältää 7 eri kohtaa, ja vaikuttaa siltä, että saan sisällytettyä suurimman osan yhteen "raporttiin". Niistä mitkä eivät tähän sovi, täytynee säveltää omat juttunsa.
Ja on kai turha sanoakaan, että en hirveästi pidä raportointikielellä kirjoittamisesta, kuivan asiallaisesta tekstistä, jossa tyyliseikat eivät voi liittyä sisältöön. Piste.  :)

3 kommenttia:

  1. Oi, kohta on pääsy tilastoihimme kaikkialta. Aiomme vapauttaa tilastot maailmalle! Kunhan vain löydämme hyvän alustan...

    VastaaPoista
  2. "Kasvatus, valistus, vai viihdytys ja kiihdytys?"

    Ihana slogan! saako kokeilla ottaako tuulta alleen vai oletko copiraitannut

    VastaaPoista
  3. Oi, pistä eteen päin! Omasta pääkopastani sen kaivoin.

    VastaaPoista