perjantai 17. joulukuuta 2010

Jetimiehen mietteitä 4.

Kun päivän ohjelmana on Talous, rohkeinkin jetimies epäröi. Talous on kunta-alalla hankala juttu, ja itselläni kun ei oikeastaan ole minkäänlaista tekemistä talouden kanssa, motivaatio uhkaa loppua ennen kuin päivä edes käynnistyy.

Päivän alussa käsitellään kuntataloutta suht mielenkiintoisesti, pohtien kuntatalouden ja yritypuolen eroja. Viimeisten vuosikymmenien aikana kunta-alalla on siirrytty lähemmäs yksityispuolen lainalaisuuksia, niin sanotussa Uuden julkisjohtamisen opissa (New Public Management). Paria artikkelia vilkaistuani huomaan mielenkiintoisen rinnastuksen: New Public managementin sanotaan muistuttavan Taylorismia.

Mikä keskusteluista ilmenee, on mittareiden puuttuminen. Ja mittaamisen vaikeus on yksi suuri ero yksityiseen puoleen.

Ilmeistä kuitenkin on, että kaupungin talous on kuralla, sillä emme saa aamukahvia.

Lounaan jälkeen alamme tutkailla talouden raporttien seurantaohjelmaa. Sinänsä varmasti mielenkiintoista, mutta vain sellaisille henkilöille, jotka kyseistä ohjelmaa käyttävät. Lähinnä tutustumme ohjelmaan, mistä mitäkin raporttia saa.

Päivän päättää laskentatoimi, joka oli oikeastaan ihan mielenkiintoinen, osaksi kenties Laskentapäällikkö Vesa Kanasen ansiosta, sillä hän vetää esityksensä rennolla otteella ja hyvällä draivilla. Laskentatoimi tuottaa raportteja, joita voi ja toivottavasti käytetään päätöksenteon tukena.

Päivä on ehkä antanut vähän yleissivistystä hankalaan aiheeseen, mutta minun on siltikin todettava, että laskutaitoni on edelleenkin 1+1=3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti